Sapun de casa vegetal

Poveste cu talc (despre noi)

   Sapun de casa - Povestea noastra

   Povestea noastra ne duce pe meleagurile insorite ale dealurilor de la curbura muntilor Carpati. Asa ajungem la Naeni, azi o comuna a judetului Buzau, mai ieri o vatra a dacilor, un loc de lupta pentru Mihai Viteazul si taram al mosnenilor prelucratori in piatra si cultivatori ai vitei de vie.
    Pe acest taram al vremurilor imemoriale se facea ca-si croia istoria sapunul de casa, acel sapun natural a carui atingere te face sa te simti ca un prunc în bratele mamei.
    Asa ca se alegea o zi insorita din mijlocul verii, din acelea in care doar gainile se aud cotcodacind la amiaza, atat era de liniste si calm, apoi se mergea la nucul cel mai bogat din mijlocul curtii, sub care aveai impresia ca ai intrat într-o cetate, cam asa de umbrit era. Iar sub acest nuc se pregateau de cu seara pirostriile ce sustineau ceaunul ca o gogoloata, care statea nedumirit de cele ce o sa-l umple. In acest ceaun se intalneau frunzele de pelin, proaspat culese din locurile bine stiute ale gradinii, slana garnisita din iarna si lesia. Toate se puneau la fiert sub focul vreascurilor de vita si se astepta ca din magia amestecului sa iasa o minune, care te lasa cu gura cascata doar cand vedeai ca dupa ce si-a tras sufletul, crema bolborosita lua forma calupurilor de sapun. Treaba se izbavea abia dupa cateva luni, dupa ce sapunul se implinise in podul casei, la uscat si maturat, deranjat doar de vreo pisica bezmetica intrata prin cubea.
    Astazi, obiceiul a prins viata in acelasi loc, unde timpul a fost mai ingaduitor si a lasat proaspat farmecul naturii si obiceiurilor. Peste acest stalp al traditiei am adaugat izul orientului si efervescenta exoticului, folosind uleiuri esentiale si vegetale de cea mai buna calitate, care in urma procesului de saponificare ,,la rece”, a rezultat cel mai fin sapun natural. Acest produs este 100% natural, fabricat manual din uleiuri vegetale, la care se adauga respectul pentru lucrul bine facut.
    Se spune ca omul are intotdeauna de ales...pai daca este asa, de ce sa nu alegem pentru noi?!  Putem alege produsele sintetice ce poarta numele de sapun, pe care le gasim la tot pasul si care ne atrag prin culorile si odorurile artificiale, sau putem alege sa ne pese de noi, prin folosirea unui sapun de casa, doar din ingrediente vegetale....e o chestiune de alegere.

 

Sapun de casa - Poveste de pe ulita

    ,,Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la locul nasterii mele,(...) parca-mi salta si acum inima de bucurie.”, asa incepea una din istorisirile ce-l au ca erou principal pe vestitul Nică din opera lui Ion Creanga. Acelasi sentiment, de pura bucurie, imi incanta sufletul cand ma gandesc cu drag la colinele locului de obarsie, la satul copilariei si la evenimentele care faceau sa paleasca chiar si vre-o incoronare de purtator al sangelui albastru.
    In acest spatiu magic s-a nascut ideea Sapunului din Odaie, ca un vlastar abia inflorit al traditiilor romanesti, ale carui sapunuri sunt purtatoarele obiceiurilor stravechi de plamadire a lucrului in casa, armonios imbinate cu darurile coloniilor, prin folosirea cu chibzuinta a uleiurilor si unturilor din plantele altor continente.
    Si in vremea aceea, de care abia am apucat sa va spun, atat era de frumos incat am impresia ca spatiul si timpul erau suspendate, iara toata binecuvantarea naturii s-a revarsat in acele locuri, in care se putea desfasura intreg Universul, fara a mai avea nevoie de altceva pentru a fi desavarsit.
   Mersul lucrurile era bine stabilit, toate aveau drumul lor si oranduirea era clara, dar tocmai aceasta oranduire era starnitoare de rumoare in randul mirenilor, cand unul sau altul se gasea se faca tocmai pe dos anumite lucruri, de vuiau ulitele ca prundul garlii de zgomotul gastelor.
    In rest, toate asa cum le stiam si cum ni le doream, ba pe unele abia le asteptam, cum e cazul ignatului, cand rasfatatul din cotet jeleste prin toata curtea si da o pata de culoare zapezii. Dupa ce, mai bine de juma de an, a fost centrul pamantului si toata lumea alerga cu jir la godac, ete ca i-a venit si lui randul sa dea tot ce-i mai bun din el. Si dupa ce era matrasit si carat repede in casa, de parca urmau sa vina o hoarda de huni, din sarmanul animal cu rat nu mai ramanea decat vre-o doua plapumi albe de grasime, belite pe o parte de tot soriciul, ca roase de molii. Ei bine, aceasta slana de purcel era facuta bucatele si topita la foc mic în ceaunul ferit de vantul napraznic al iernii, care doar venirea verii si a buruienilor din gradina o facea sa-si mai intre in rol, tot intr-un ceaun si tot la foc mic, acum pe drumul de a deveni sapun de casa.
     Din toate aceste obiceiuri care fac cinste satului si care vreme de sute de ani au stat la baza acestei lumi, Sapunul din odaie a pastrat legea firii si respectul fata de lucrul facut de mana omului, de unde ne putem bucura de beneficiile săpunurilor naturale, realizate manual numai din ingrediente vegetale.
     A alege sa traim in armonie cu vibratia a ceea ce suntem cu adevarat, sta numai in puterea noastra, pentru ca...totul e o chestiune de alegere!

MOMENTAN TOATE PRODUSELE SUNT INDISPONIBILE Sarbatori Fericite!!!